Ecoist

SUKRIN, STEVIA, AGAVE, HONUNG ELLER SOCKER?

Posted by ecoist on Monday, October 4, 2010

“Av sötma dryper dina läppar, min brud, din tunga gömmer honung och mjölk ..”
ur Höga Visan

“Hans mun är idel sötma, allt hos honom är ljuvlighet. Sådan är min vän, ja, sådan är min älskade …”
ur Höga Visan

Sött har i alla tider varit en symbol för något positivt och njutbart. Landet som dryper av mjölk och honung …

Vem vill inte uppleva det? Vem vill inte vara där, i landet som dryper av mjölk och honung?

Honung är förmodligen det äldsta sötningsmedel som människan använt medan raffinerat socker, utvunnet ur sockerrör och sockerbetor, är det sötningsmedel som används mest idag.

VARFÖR ÄR DET FARLIGT MED SOCKER?

När du intar den form av raffinerat socker som dominerar marknaden idag, får du en hög glykemisk belastning på ämnesomsättningen med en omedelbar påverkan på insulin och blodsockernivån i kroppen.

Sockerkickar får dig att kvickna till ett kort ögonblick, men på sikt kan instabila blodsockernivåer istället leda till olika välståndssjukdomar inklusive övervikt.

Om du har blivit sockerberoende, som många av oss är, betyder att du har kommit in en destruktiv spiral där du desperat försöker upprätthålla den labila blodsockernivån genom ett ständigt intag av socker.

Bästa sättet att komma ur, samt förebygga, en sådan trend är regelbundna måltider baserade på näringsrik, ekologisk kost fri från kemiska tillsatser, med ett lågt och välbalanserat GI värde.

BEHÖVER DU AVSTÅ FRÅN ALLT SÖTT?

Sött, salt, beskt/bittert, surt, umami och fett anses idag vara de grundsmaker som människan kan uppfatta genom sitt smaksinne.

För att du ska kunna tillfredsställa ditt behov av välsmakande och välgörande föda behöver du förmodligen få uppleva alla dessa smaker, även sött.

Att helt avstå från sött är oftast inte nödvändigt eller ens önskvärt. Det kan lämna dig djupt otillfredsställd och göra det svårt för dig att hålla en långsiktigt hållbar diet.

Sötman behövs i vår mat och det finns gott om alternativa källor förr sött som inte har den negativa på verkan på blodsockret som socker har. Det gäller bara att hitta den rätta källan.

VILKA KÄLLOR FÖR SÖTT ÄR BÄST?

Det finns flera alternativ till raffinerat vitt socker.

  • Råsocker
    Det bruna råsockret är ett oraffinerat socker och innehåller olika mineraler och spårelement, bland annat krom, som är ett viktigt ämne för att insulinet effektivt ska kunna reglera just blodsockernivån. Råsocker är alltså att föredra framför det raffinerade vita sockret. Råsocker består liksom vitt socker av 100% kolhydrater och samma GI värde som vitt socker, men den glykemiska påverkan är ändå mindre.
  • honungHonung
    Honung är förmodligen det äldsta sötningsmedlet människan använt. GI värdet är lägre än för socker men ändå relativt högt. Istället har honung många andra fördelar genom att den innehåller massor av nyttigheter och har fungerat även som läkemedel och stärkande tillskott under historisk tid. Därför förtjänar honungen en helt egen artikel. Så mer om honung kommer senare …

agavesirap

 

 

  • Agavenektar
    Eller agavesirap som det också kallas utvinns ur rötterna på växten Agave(agave americana). Agave är en succulent växt som växer naturligt i Mexico och USA. Agavesirap har ett lågt GI värde och ger en låg glykemisk belastning.

stevia

 

  • Stevia
    Stevia (Stevia rebaudiana) kommer ursprungligen från Paraguay. Den är ca 300 gånger sötare än socker och bör användas med försiktighet. Det är glykosiderna som ger växten den söta smaken. Kalorier = 0 och GI värde = 0. Det finns så mycket gott att säga om Stevia så även den förtjänar en egen artikel framöver …

 

sukrin

 

  • Sukrin
    Sukrin är ett 100% naturlig och ekologisk produkt, baserat på sockeralkoholet erythritol. Erythritol finns naturligt i bl.a. päron, meloner och svamp. Smakar och ser ut som socker. Skadar inte tänderna. Verkar som antioxidant i kroppen.
    Kalorier = 0. GI = 0.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!