Vet ni vad, min pojkvän älskar ris. Han kan åka och köpa speciellt ris eller bamse förpackningar med just ris. Så när vi blev ihop stod jag med väl med lite svett i pannan och önskade att jag inte skulle misslyckas med just riset. Vi har väl aldrig ätit mycket ris i min familj och visste väl inte riktigt mer än att koka den med lite salt och vatten och det brändes jämt i botten. Så när en ris älskare kom in i mitt liv var det ju dags att skaffa lite skills.. För det är ju väldans gott och det åt vi faktiskt ikväll! Med en melon-sallad och tzatsiki 🙂 Ris är fritt från gluten och självklart finns det olika men den mest vanliga, basmati, är bland dom nyttiga annars har vi svart råris som är bäst. Dom små små långsmala korna är fyllda med B-vitamin och magnesium. Och det jag lärt mig är att börja med att skölja av riset i ett durkslag sedan ”steka” riset i kastrullen med smör och salt innan man häller i mängden vatten med lock på. Sen är det gott och krydda riset efter vad man äter till, ha i buljong medan det kokar upp eller äta precis som det är! 😉
Ett litet tips; något som är riktigt gott är kokoskokt ris. Jag brukar använda mig av vildris (blandning av svart ris, rött ris och råris). Sedan byter jag ut vattnet mot kokosmjölk (på burk) och kokar precis som vanligt. Detta ger en konsistens som påminner om risotto. Riktigt smarrigt! Supergott att blanda ned lite färska örter, soltorkade tomater o vitlök när det kokat klart!
Förresten, har du något recept på någon nyttig matig paj?
Kram
Hej Lovisa! WOW, tack för tipset.. ska jag göra till min kille i veckan 🙂 Imponera på risälskaren! Tusen tack, vad kul att du delar med dig! Och självklart ska jag dela med mig av ett jättegott pajrecept, så håll utkik! KRAMAR