Nu delar jag med mig hur hon – mitt allt – äter

IMG_3939 IMG_3942 IMG_3968

 

Nu ska vi se.. jag har inte berättat hur jag har gjort med mat för lilla Alba. Ni har ju faktiskt frågat både på intagram och här så tänkte nu att jag kommer med inlägg om det. Och jag kan självklart visa mer hur det går till väga med bilder.. För det typ inte förens NU som det har börjat rulla på lite skönt. Jag har faktiskt tagit det väldigt lugnt, inte stressat över huvudtaget med någonting, bara låtit henne smaka allt… Nästan allt. Blev stressad för ett tag sedan när jag läste hur mycket andra bebisar åt och frågade då min BVC och eftersom jag ammar fortfarande skulle jag fortsätta med det som är kul för henne och inte tvinga i henne mer än det hon vill, och det är ju just för att hon följer sin kurva. Alla bebisar har ju sin kurva att följa och smaken är som sagt som baken – olika eller delad som man kanske säger..

Så det jag gör är att alltid ta bort en del till henne innan jag kryddar och ger till henne. Ser till att det inte är honung eller gröna blad i då det kan finnas något som dom inte ska ha.. ( nitrit tror jag det heter..). Det jag har sparat till henne vilket kan vara olika varje gång kan jag blanda ut med lite burkmat om det behövs. I början mixade jag det till en slät smet och det hon inte åt frös jag.. Så det finns lite sånt i min frys nu. För nu har jag börjat med bitar. Eftersom jag själv ofta äter smoohtie blir det ofta det till henne. Och det hon absolut älskar är avokado, jordgubbe, hallon, apelsin och bröd. Bröd ger jag varje dag då jag har hört tips om att det är bra att vänja så det inte blir glutenallergi.  Och det är ju alltid härligt med ett liv utan allergi och sedan välja själv hur man vill äta..

Sedan är ju min lilla älskling komjölks- allergiker så tänker extra på allergier kanske och vill motverka dom alla som mycket som möjligt ( som vi alla mammor vill såklart) och då har det blivit lite tufft med välling då det ofta finns slags mjölk i ( om man inte köper i Spanien som då hade ett ton socker i istället…. ) så jag ammar på för fullt fortfarande vilket jag älskar! 

Hur gör ni? Ni får gärna dela med er så vi alla kan tipsa och höra hur andra gör.. Det är ju som sagt första gången man är mamma och vi alla vill ju sin skatt det bästa av det bästa i de bästa möjliga <3

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Hej 🙂 va roligt att läsa vad din dotter äter!
  Min dotter ville bara hel amma i 3,5 månad och efter det började vi med ersättning och inte långt efter började hon få smaka på grönsaker och frukt. Tomat och mango var storfavoriterna! Nu fyller hon snart ett år (6 mars) och äter allt (bortsett från det som rekommenderas att avstå för barn samt inget socker). Vi har aldrig haft problem med mat med henne utan hon vill smaka allt och gärna hela tiden. Hon tål dock inte havregryn så det blir risgröt till kvällen innan läggning. Köpemat går inte hem här hemma utan hemlagat ska det vara vilket jag bara ser som ett plus! Vi gör storkok och fryser in för de dagar vi inte hinner laga mat, annars äter hon som oss 🙂
  Tack för en inspirerande blogg. Går in här när det blir kortslutning vid matlaganset och får alltid inspiration! Kram till er 🙂

  Helena 2016-02-12 20:34:36 http://Nouw.se/birdsflyinghigh
  Svara
  • Svar på Helenas kommentar.

   Men gud så härligt att alltid ha det så där lätt.. Visst är det mysigt när dom gillar att smaka men att få Alba en hel portion har varit lite mer omständigt! Jag håller med dig att göra hemma är alltid bäst, så kul och höra att det fungerar för så många! Risgröt var ju en perfekt lösnings och bra att ni förstod det 🙂 Tack för at du delade med dig, man är ju inte ensam om att vara mamma och man testar sig fram i allt ch då är det så skönt och höra andra tror jag. Lycka till och hälsa Grattis på 1 årsdagen sen!
   1000 TACK, och hoppas du jag fortsätter att inspirera, det är min önskan med att ha den här bloggen! KRAM

   foodjunkie 2016-02-13 12:07:23
   Svara
 • Hej! Blir alltid lika inspirerad när jag klickar in på din blogg! Gjorde häromdagen ditt recept på morots och ingefära soppan (?) och älskade den! Tom min skeptiska sambo gav den många poäng! 🙂 Vår dotter var också mjölkallergiker när hon var liten, idag är hon 2 år men vi köpte mjölkfri välling i vanlig butik. Dock tyckte hon inte om den tills en dag då jag prövade att ge henne den kall istället och sedan dess älskar hon välling! Så himla smidigt med att bara ta kallvatten och tillsätta pulver o skaka 🙂 Vi började så smått med lite ost när hon blev lite äldre där de får i sig kalcium, lite fil/yoghurt osv. Hon är inget fan idag av mjölk iheller men tycker där finns gott om alternativ 🙂

  Petra 2016-02-12 13:26:58
  Svara
  • Svar på Petras kommentar.

   Hej Petra! Blir så glad att höra när ni smakar och att det går hem , hos alla där hemma.. Min sambo kan vara exakt lika dan, skeptisk men sedan när han äter det är det gott haha..
   Vad spännande att hon gillade den kall, det ska jag testa.. Sen när jag ska brja ge välling, nu fungerar det såbra med amningen så känns dumt att ta bort den. Har köpt mjölkfritt smör som jag kan ha på maten och det hjälpte mycket, tror det inte var så kul med olja på varje mat.. Det jag blev gladast av att höra är såklart att hennes mjölkallegri har växt ifrån henne, hoppas det sker med Alba också!
   Hoppas du får en fin helg, Kram till er

   foodjunkie 2016-02-13 12:15:06
   Svara
 • Hej! Har själv en dotter som är 15 månader. Delammade henne tills hon var ett år. Då valde hon själv att sluta. Hon har alltid varit intresserad av mat så det kom naturligt. Tycker att det låter superbra att göra som du gör. Ta det i din takt. Du känner din dotter bäst! Tack för en inspirerande blogg! /Emma

  Emma 2016-02-11 23:13:27
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Tack Emma, jag har också hört att dom kommer en dag inte vilja ha tutte, utan tröttnat så får se hur lång tid jag har på mig.. Just nu fungerar det så himla bra men en dag ska vi såklart börja med annat.. Dels för att få avlastning men också som du säger att man då har tagit det i hennes takt och inte kämpat emot och gjort någonting annat! Tack för den inputen, det är verkligen så jag tänker men man blir lite knäpp när man tänker på att alla andra ger välling och gröt..
   Hoppas du får en underbar helg och tack igen, KRAM

   foodjunkie 2016-02-13 12:21:46
   Svara
 • Här jobbas det också på med mat och smak. Men ammar också en hel del. Min dotter blir 11 mån. Snart. Jag har kollat recept i lilla matderivens blogg. Både gröt och barnmat, och en del vuxenmat. Väldigt bra recept! Välling tror jag inte riktigt på. Verksr krångligt om de fastnar vid det. Mer gröt innan läggdags. När amningen avslutas alltså.

  Lisai 2016-02-11 20:33:43
  Svara
  • Svar på Lisais kommentar.

   Hej Lisa! Det är spännande och se vad dom gillar och inte men man får verkligen ta dom när dom är som gladast ibland för att få det roligt med maten.. Man vill ju inte göra det till en dålig sak. Vi äter alltid sen badas det och sedan somnar hon vid amningen.. Sen får vi se hur det ska gå till väga när jag ska sluta amma. Men det är litet tag kvar tänka jag.. Har inte bestämt mig hur länge jag ska amma. Men kul och in och se nu vad man kan göra för spännande måltider till dom små 🙂 Tack för att du delade med! Kram till er

   foodjunkie 2016-02-11 20:57:12
   Svara
 • Hej, tycker mycket om din blogg och blir lika inspirerad varje gång jag klickar mig in här. 🙂 Har bara en kommentar vad gäller rådet att introducera gluten tidigt till små barn samtidigt som man ammar för att undvika glutenallergi. Senaste forskningen visar tyvärr inget som helst stöd för den rekommendation. Tvärtom kan det vara skadligt men där är forskningen mer osäker. 🙁 En studie från 2014 som publicerades i New England Journal of Medicine (mkt välrenommerad tidskrift) tittar just på detta. Man gav gluten vs placebo till spädbarn som ammades där gluten finns i släkten och resultaten visar tyvärr att något fler barn utvecklade allergi som gavs gluten, än av de som gavs placebo. Finns liknande studier som visar liknande resultat och där man t o m råder föräldrar att undvika gluten upp till ett års ålder. I just denna studie nöjer sig dock forskarna med nedanstående slutsats:

  In conclusion, this randomized trial did not show the hypothesized benefit of early exposure to small quantities of gluten with regard to reducing the incidence of celiac disease among children from high-risk families. In addition, we did not observe a reduced risk of celiac disease associated with the maintenance of breast-feeding at the time of gluten introduction. The present European guidelines recommend the introduction of small amounts of gluten gradually while the child is breast-fed and the avoidance of both the early (7 months) introduction of gluten. Our results do not provide evidence to support these guidelines or any specific feeding recommendation with respect to the timing of gluten introduction for infants at risk for celiac disease.

  Jenny 2016-02-11 19:45:08
  Svara
  • Svar på Jennys kommentar.

   Hej Jenny!
   Oj vad skönt och få höra om en som kunde sin sak om det här.. Jag tycker själv att det är lite klurigt hur man ska tänka på den saken. Nu ger ju jag inte henne varken välling eller gröt och då dom får i sig så mycket mer gluten.. Som vi alla har ätit och ger till våra barn. Just därför tycker jag att det är bra att smått få i sig lite små pluttar med något bra bröd. Men Det finns en så bra studie om ” när jag var liten trodde alla smörgås och mjölk var det nyttigaste man kunde äta”.. Så är ju inte fallet idag kan man ju säga! Jag tror som sagt på en varierad kost att komjölk är lite läbbigt, speciellt nu när hon är allergisk mot det också. Gluten dock har jag inga erfarenheter då jag har inte några problem eller äter det så mycket. Men att läsa din kommentar fick mig att tänka om lite och vara mer försiktigt.
   Otroligt många tack till dig Jenny som tog dig tid och skrev allt det här till mig så alla kan se! Vi är ju som sagt så olika i våra matvanor, både då av kunskap och ork men när det kommer till våra små liv måste man engagera sig mer<3

   foodjunkie 2016-02-11 20:13:33
   Svara
 • Hej!
  Så kul att läsa det här inlägget.
  Min dotter är idag 16 månader och hon var också komjölks-allergiker fram tills hon blev 13 månader då växte det bort. Men jag uteslöt mjök ur kosten och körde på amning. Det finns välling och ersättning utan men det kändes inte alls bra att ge henne det för ibland kunde det innehålla massa skumma saker. Så jag ammar på än idag och min lilla tjej var lite kinkig med maten men har börjat äta bättre nu och hennes favorit är avokado, att slicka smör från smörgås och philadelfiaost =)

  Tack för en fin blogg!!
  Kram // Monika

  Monika 2016-02-11 18:39:08
  Svara
  • Svar på Monikas kommentar.

   Hej Monika!
   Vad kul att få dela med mig av lite olika och att ni uppskattar det!
   Visst är det så mycket lättare med att amma när man den där lilla komjölksallergin.. Hon tycker verkligen vällingen/gröten som är utan det smaka urk. Men hoppas såklart att den kommer växa bor på henne med.. så skönt och höra att den gjort det på din lilla dotter! <3
   Det känns som vi haft det lite lika.. Alba är kinkig när hon ska äta men smakar gärna mycket. Och det där med att ta utan komjölk gör att den inte blir lika krämig.. Jag tror ju iofs inte att vuxna heller ska äta komjölk så att hon har sin allergi gör ingen skada för mig.

   1000 TACK för du delade med dig! Det är skönt och höra hur vi alla olika har det tycker jag… Lycka till och kram till er båda

   foodjunkie 2016-02-11 20:01:14
   Svara
 • hej! Det finns ju mjölkfri välling, både havrevälling och enago. Det kör vi med till vår 9-månaders som pcå är allergisk. Tack för en superblogg:).

  Alexandra 2016-02-11 17:58:14
  Svara
  • Svar på Alexandras kommentar.

   Tack snälla du <3! Jag testade det när hon blev 4-5 månader och hon sa bara urk.. Sedan har vi varit mycket på resande fot, eller att jag varit själv med henne några veckor och då har amningen varit det som jag velat att hon ska få. Men kan testa nu igen även om jag kan känna att amning är bättre.. och det går så smidigt för mig. Men ska som sagt testa enago igen och mosa i lite frukt så ska det nog gå.. Så glad att du delade med dig, fick jag lite energi 🙂 Och vi har ju verkligen det så olika med våra små <3

   foodjunkie 2016-02-11 19:51:28
   Svara
   • Svar på foodjunkies kommentar.

    Hej igen! 🙂 Min lilla Noelle avskydde oxå vällingen till en början, jag trodde aldrig att jag skulle få i henne enbart välling. Då det inte fungerade med amningen för mig och vi fick köra med mjölkfri ersättning istället så kunde jag blanda den med vällingen för den smaken kände hon ju igen. Till slut efter flera veckor så lyckades vi övergå helt till välling så ge inte upp. Att blanda med frukt som du skrev var ju en bra idé! Jag förstår hur du tänker med amningen, när man reser mycket och det fungerar bra så är det ju toppen. Ha en fin dag och fortsätt gärna inspirera mig med din härliga blogg. Eftersom att jag själv har en bebis är det roligt att du varvar in lite bebisrelaterat emellanåt. Förresten, vad söt hon är Alba:)! Kram

    Alexandra 2016-02-12 11:10:26
    Svara
    • Svar på Alexandras kommentar.

     Hej Alexandra 🙂 Ja det känns som vissa inte bara gillar välling, men med mycket tjat och bök så ger dom med sig.. Det hänger bara på en själv i slutändan. Hitta olika lösningar i det hela. Det är så skönt och fått höra all era olika små variationer, vi är ju så olika.. För dig blev det lite klurigt fö rdet inte gick amma för mig är det klurigt för hon bara vill amma haha.. Men tack för pushen att inte ge upp när jag väl bestämmer mig för att inte amma längre.. För som du säger är det så smidigt när man reser att kunna amma!
     Jag ska lägga det på minnet och få ut mer det små livens tips och vardag! <3 Miljoner tack, och ha en underbar helg! Kram

     foodjunkie 2016-02-13 12:18:43
     Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!