Man kan säga att bröd är levande – recept

IMG_5389

Låt oss prata om bröd.. Hur jäkla gott det är, OM det är gjort rätt. Annars är det ju bara några tuggor för att mätta sig. Jag kan verkligen njuta av bröd. Och då tycker jag att vårt kära Sverige är en bröd fantast. Inget land där jag varit har så många o l i k a goda bröd som här. Så att baka bröd är väl inte alltid på min prio lista om jag ska vara ärlig. Men nu när jag rest har jag alltid ett recept att göra med mig. Det svåra är då mjölet. Det är ju det som är det viktigaste.. förutom allt gott som kan ha i såklart. Jag älskar frukt och nötbröd, och gissa vad min kära gudmor hade gjort till oss när vi kom ned nu – surdegsbröd med både fikon, aprikoser, hasselnötter och sesamfrön runt om. Löjligt gott, och jag njöt av varje tugga. Jag kan dessutom säga att det är kört för alla bageri om hon skulle öppna ett. Men ni ska såklart få recept.

Har ni gjort surdeg någon gång? Det gäller att ha tålamod och ge den lilla klumpen deg lite kärlek i några dagar. Men först som jag sa – bra mjöl. Stenmålet vetemjöl är ett tips och ekologiskt, ex salt o kvarns. Jag gillar rågmjöl men det är en smaksak. Ett tips är att göra detta på söndag så kan man äta sin goda limpa till helgen. Eller nu när ni har semester spelar det ju ingen roll 😉

En surdeg består endast av vatten och mjöl. Blanda i en burk med lock ( har den inget lock så ta plastfolie eller våt handduk). Det finns många olika knep men jag använder mig av ett enkelt.

 • Dag 1. Blanda 1,5 dl mjöl med 1 l ljummet vatten. Låt stå nu i en inte för sval värme, tips är ovanför kylen.Nu ska detta stå i två dygn och få mysa ihop sig och bilda alla fina mjölksyrebakterier och naturliga jästsvampar
 • Dag 3. 5 dl mjöl och 5 dl ljummet vattnet ska blandas i. Täck igen med det du har ovanpå och låt stå till dagen efter.
 • Dag 4. Göra precis som dagen innan, 5 dl ljummet vatten och 5 dl mjöl. Låt stå till dagen efter och det är degen KLAR att bakas med.

Nu när ni har er underbara deg, tänk på att inte jobba den för mycket nu. Kan tipsa om att att ha i rostade nötter jag älskar hasselnötter eller valnötter. Olika form av torkad frukt, min gudmor använde sig av osvavlad sådan då den är brun, alltså inte oranga aprikoser. Man kan även göra dubbel satts så man kan göra pizza botten detta, man nämligen spara surdeg väldigt länge i kylen.

Fråga gärna mig om ni har någonting ni undrar över! Jag har några bra källor att vända mig till, min pappa bakade bröd t y p varje dag när vi var mindre… L Y X. Lycka till! Kram

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Hej!!’ Jag har testat detta men min deg är väldigt lös, stämmer det att man skulle ta 1 l vatten första dagen eller skall det stå 1 dl?
  Om man skall göra pizzabotten på surdegen skall man tillsätta något mer då?

  Emelie 2016-08-24 20:34:26
  Svara
 • Åhh låter underbart gott, skulle gärna vilja veta hur länge man ska ha brödet i ugnen samt hur många grader? 🙂 Räcker det med att knåda runt brödet och sedan blanda i nötter och frukt innan man gräddar brödet?
  Kramar och tack för en sån fantastisk blogg <3

  Hanna 2016-08-05 12:22:46
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Hej Hanna! Det är magiskt gott, men tänk på att hitta bra mjöl det är mitt stora tips! Jag brukar knåda in dom försiktigt och sedan göra min form och sedan strö på sesamfrön på. 220 grader i ca 35 minuter.. Man får ha lite koll på sin fina limpa 🙂 Tusen tack för din komplimang, det värmer ochjag blir mer taggad på att få upp när ni ger mig så snälla kommentarer! <3 Ha en fin vecka

   foodjunkie 2016-08-15 13:43:46
   Svara
 • Åh vad gott!! Måste testa 🙂 Hur tänker du med vetemjöl? Råder ju väldigt delade meningar om hur bra det är och att man bör utesluta det så mycket det går.. Blir så förvirrad när jag ska baka just bröd av den anledningen hehe..

  Hur som helst. Hur rekommenderar du att förvara brödet när det är klart? Jag brukar nämligen frysa in mitt bröd när jag bakar då jag inte äter bröd dagligen. Och jag har dålig erfarenhet av att frysa in surdeg, har köpt från bageri och när jag tagit upp från frysen tycker jag dom alltid blivit så ”hårda” eller vad man ska säga. Du skrev att man kunde förvara degen länge i kylen, är det samma sak när jag gjort brödet? Kan man ha det uppe längre än vanligt bröd utan att det blir dåligt? 🙂 Kram och trevlig helg fina<3

  Julia 2016-08-05 09:18:55
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Jag är väldigt lätt i mitt tänk med allt, aldrig äta för mycket av någonting eller för lite. Jag tror inte man ska ta bort det helt då vänjer du av kroppen med det och klarar inte av det sen. Och detsamma om man äter för mycket av det, så kan kroppen ta skada av det. Det är samma med socker men där försöker jag med att få i mig mindre även om det är svårare än med mjöl.
   Jag brukar linda in mitt i bakplåtspapper, och sedan lägga hen påse. Sedan hinner vi äta upp det hehe.. men gör man två brukar jag frysa. Degen kan man ha kylen unde ren längre tid och fylla på med mjöl och vatten lite som man vill, men när det väl är gjort ska man njuta av det 😉 I kylen brukar jag inte det om jag inte har haft ägg i mitt bröd.. som typ i mitt banan bröd jag gjorde. Tips om du vill göra ett lätt och väldigt gott bröd 🙂 Kram och ha en fin vecka

   foodjunkie 2016-08-15 13:47:59
   Svara
 • Precis vad jag behöver. Kan du inte lägga upp ett helt brödrecept också :). Eller det kanske du redan gjort?

  Lisa 2016-08-04 17:14:03
  Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   Jo självklart kan jag det! Har lagt upp nåt, men inte jätte många men kan helt klart göra det. Man kan söka bröd i sökfältet så ska det komma upp 🙂 ha en fin vecka och håll utkik på mer bröd recept, det är jättekul när ni säger vad ni vill ha, då orkar jag självklart det! Så bara att säga till om det är nåt mer 🙂

   foodjunkie 2016-08-15 13:49:25
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!