samarbete med Kung Markatta
Hej mina ljuvliga läsare!
Nu kommer en ganska spännande fråga. Hur tänker ni med att slänga mat ni lagat? Som ni gett massa tid, energi och kärlek. Slänger ni eller sparar ni och äter det sen? Att middagen blev lunch också. Eller hur gör ni med chips, lösgodis etc? Som ni faktiskt bara har varit och köpt och inte alls gett så mycket tid, energi och kärlek. Sparar ni det eller slänger ni det?
Jag tror det tyvärr är vanligare att man sparar pÃ¥ sitt godis, chips etc än den mat man gjort. Och blev sÃ¥ glad när jag hörde om Kung Markattas kampanj med Green Kitchen Stories – SLUTA KASTA MAT. GÃ¥ in pÃ¥ den HÃR sidan och fÃ¥ massa smÃ¥ smarta tips, överblivna kokta eller rostade rotfrukter kan mixas med kikärtor till en härlig hummus. Det jag älskar med Kung Markatta är att alla produkter är ekologiska och mÃ¥nga är KRAV-märkta sÃ¥ det spelar ingen roll vad man köper i deras i märke, man kommer alltid hem med en bra produkt.
Jag har ju alltid nÃ¥gonting i kylen som jag lagar vidare en rätt pÃ¥. SÃ¥ slipper jag slänga och där kommer dÃ¥ oftast idén pÃ¥ vad jag/vi ska äta för mat. Som här hade jag massa ris kvar (även lite tomatsÃ¥s som ni sÃ¥g pÃ¥ bilden) , det kokar jag ofta med flit för mycket av för att det tar en längre stund att koka upp fullkornsris sÃ¥ smidigt att ha klart. Dock kan det blir torrt sÃ¥ vill få till en saftig gryta till. Och här är min favorit, ni som inte är vegetarianer kan inte ni seriöst laga den här även om det är linser. Den är magisk!Â
Gör sÃ¥ här: skala och hacka 2 st morötter, 1 gul lök, 4 st vitlöksklyftor, 1 bit färsk chili. Lägg allt i en varm stekpanna med kokosolja i. Lägg ner 2 dl linser (jag använder mig av dom som är pÃ¥ bilden – stora gröna ekologiska som inte har legat i blöt, det tycker jag blir mer matigt än små men dom fungerar sÃ¥klart ocksÃ¥), häll över 1 burk kokosmjölk och 1 burk krossade tomater. Nu ser inte det här jättespännande ut det kan jag intyga som gör den här ofta men jag kan lova er att det blir underbart efter ca 15 minuters puttrande pÃ¥ en medelvarm platta. När allt har dragit ihop sig sÃ¥ smaka av med gurkmeja, curry och salt!
Har ni något bra knep med att inte slänga mat?
TRYCK HÃR för att se hur man kan göra chokladmousse pÃ¥ överbliven kikärtsspad