Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

SLUTA KASTA MAT

 

samarbete med Kung Markatta

Hej mina ljuvliga läsare!

Nu kommer en ganska spännande fråga. Hur tänker ni med att slänga mat ni lagat? Som ni gett massa tid, energi och kärlek. Slänger ni eller sparar ni och äter det sen? Att middagen blev lunch också. Eller hur gör ni med chips, lösgodis etc? Som ni faktiskt bara har varit och köpt och inte alls gett så mycket tid, energi och kärlek. Sparar ni det eller slänger ni det?

Jag tror det tyvärr är vanligare att man sparar på sitt godis, chips etc än den mat man gjort. Och blev så glad när jag hörde om Kung Markattas kampanj med Green Kitchen Stories – SLUTA KASTA MAT. Gå in på den HÄR sidan och få massa små smarta tips, överblivna kokta eller rostade rotfrukter kan mixas med kikärtor till en härlig hummus. Det jag älskar med Kung Markatta är att alla produkter är ekologiska och många är KRAV-märkta så det spelar ingen roll vad man köper i deras i märke, man kommer alltid hem med en bra produkt.

Jag har ju alltid någonting i kylen som jag lagar vidare en rätt på. Så slipper jag slänga och där kommer då oftast idén på vad jag/vi ska äta för mat. Som här hade jag massa ris kvar (även lite tomatsås som ni såg på bilden) , det kokar jag ofta med flit för mycket av för att det tar en längre stund att koka upp fullkornsris så smidigt att ha klart. Dock kan det blir torrt så vill få till en saftig gryta till. Och här är min favorit, ni som inte är vegetarianer kan inte ni seriöst laga den här även om det är linser. Den är magisk! 

Gör så här: skala och hacka 2 st morötter, 1 gul lök, 4 st vitlöksklyftor, 1 bit färsk chili. Lägg allt i en varm stekpanna med kokosolja i. Lägg ner 2 dl linser (jag använder mig av dom som är på bilden – stora gröna ekologiska som inte har legat i blöt, det tycker jag blir mer matigt än små men dom fungerar såklart också), häll över 1 burk kokosmjölk och 1 burk krossade tomater. Nu ser inte det här jättespännande ut det kan jag intyga som gör den här ofta men jag kan lova er att det blir underbart efter ca 15 minuters puttrande på en medelvarm platta. När allt har dragit ihop sig så smaka av med gurkmeja, curry och salt!

Har ni något bra knep med att inte slänga mat?

TRYCK HÄR för att se hur man kan göra chokladmousse på överbliven kikärtsspad

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Jag fryser in typ allt! Ost brukar jag riva och frysa in, blir perfekt på paj eller lasagne. Kryddor och grönsaker går jättebra att frysa in! Hacka t.ex. en zucchini i bitar och frys, så går den att använda i en gryta längre fram. Tom mjölk går att frysa in! Blir inte så gott att dricka men funkar utmärkt i bak o matlagning 🙂

  Astrid - Bloggar om mat och att gå sin egen väg i livet 2017-09-27 09:52:47 http://www.buttala.se
  Svara
 • efter att ha varit sambo med en kock har jag blivit rätt så duktig på att ta hand om rester och antingen ha i matlåda – frysa in eller helt enkelt använda till en annan rätt. Har också lärt mig att allt håller längre än vad man tror. Ibland är vi lite för snabba med att slänga saker som de inte ens är fel på.

  My 2017-09-26 19:31:46 http://mythulin.blogg.se
  Svara
  • Svar på Mys kommentar.

   åh vad trevligt med en sambo som är kock, jag hade en pappa som var det i min uppväxt så älskar att komma hem till honom även om han inte är det längre så sitter det i honom. Och där har jag lärt mig mycket och mer därtill! Precis som du. Och att göra matlådor blir så galet mycket godare, maten får stå till sig och smakar mer och därför mycket härligare än att äta ute på restrang.. Så bra tips det där med att tänkte på att det håller längre än vad man tror!! TACK <3

   foodjunkie 2017-09-27 11:01:44
   Svara
Foodjunkies webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!